Η μεταμόρφωση της παραλιμνίου… Ένας βάλτος μετατρέπεται στο μεγαλύτερο πάρκο! | Epirus World

Η μεταμόρφωση της παραλιμνίου… Ένας βάλτος μετατρέπεται στο μεγαλύτερο πάρκο!

Οι συζητήσεις για την δημιουργία παραλίμνιου περιβαλλοντικού πάρκου, κράτησαν χρόνια... Να όμως που τώρα, το έργο αυτό, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, χάρη στις ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Βάση για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Βοτανικού, εκεί όπου υπήρχαν οι ιχθυολεκάνες της ΔΕΛΙ αποτελεί η μελέτη που έχει εκπονήσει ο Φορέας Λίμνης και αφορά στην διαμόρφωση- ανάκτηση παραλίμνιας έκτασης.

Η μελέτη είχε ολοκληρωθεί προ διετίας και έχει εγκριθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.



Έτσι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία αφενός ήθελε να απαλλάξει την περιοχή από δύο σημεία παγίδες για τους οδηγούς με συνεχή τροχαία ατυχήματα και αφετέρου να δρομολογήσει τις διαδικασίες ώστε ένα τμήμα της παραλιμνίου να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, εξελίσσεται μία σειρά εργασιών.

Και παρότι βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο, η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή είναι πράγματι εντυπωσιακή... Καθαρίστηκε, απομακρύνθηκαν υλικά που είχαν καλύψει εδώ και χρόνια τις ιχθυολεκάνες, έγιναν διανοίξεις δρόμων... Η περιοχή όπου αναπτύσσονται τα έργα ξεκινά από την Βογιάννου και φτάνει μέχρι το σημείο όπου ξεκινά ο ποδηλατόδρομος- πεζόδρομος, ο οποίος προσεχώς θα επεκταθεί και θα συμπεριλάβει και το νέο κομμάτι της παραλιμνίου.

Σύμφωνα με την μελέτη στο χώρο θα γίνει περιπατητική διαδρομή, χώρος ελλιμενισμού μικρών σκαφών, χώρος για οικολογικές-αθλητικές δράσεις που σχετίζονται με το λιμναίο περιβάλλον, παιδικές χαρές.



Συνάμα η διαμόρφωση των ιχθυολεκανών έχει σκοπό την ανάκτηση της παλιάς όχθης, τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της πόλης, την αναβάθμιση του λιμναίου οικοσυστήματος (οικολογική, αισθητική, λειτουργική) και την κάλυψη των αναγκών των χρηστών για αναψυχή, ανάπαυση, εκπαίδευση, επικοινωνία και επαφή με τη φύση.

Η έκταση δεν είναι μικρή. Φτάνει περίπου στα εξήντα στρέμματα και για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που σήμερα γίνονται με ίδια μέσα και ίδιους πόρους από την Περιφέρεια, θα αναζητηθεί χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ ή άλλου εργαλείου.

Το έργο, σύμφωνα με την μελέτη, περιλαμβάνει δύο ουσιαστικά τμήματα. Το τμήμα δίπλα στο περιβαλλοντικό πάρκο του Φορέα Διαχείρισης, όπου αποτελούσε άτυπο πάρκινγκ και στον οποίο περιλαμβάνονται καθιστικοί χώροι, βρύσες, παιδότοπος, πινακίδες ενημέρωσης, παρατηρητήρια, διαδρομή περιπάτου, και άλλα.



Το τμήμα μετά το περιβαλλοντικό πάρκο (παλιές ιχθυολεκάνες) αφήνεται πιο ανέπαφο, ενδείκνυται για περισσότερο για δραστηριότητες όπως περίπατοι, παρατήρηση τοπίου, περισυλλογή, παρατήρηση πουλιών, φωτογραφία άγριας φύσης, ελεύθερη αναψυχή, επαφή με τη φύση.

Φυσικά θα επεκταθεί ο πεζόδρομος- ποδηλατόδρομος δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν ένα ακόμη κομμάτι της λίμνης και της παραλιμνίου που είναι και από τα πιο όμορφα.

Οι ιχθυολεκάνες είχαν κατασκευαστεί το 1978 από τον ΓΟΕΒ. Εδώ και χρόνια έπαψαν να χρησιμοποιούνται και πριν από επτά χρόνια παραχωρήθηκαν στον Φορέα προκειμένου να γίνει το πάρκο... Και να που το πρώτο βήμα επιτέλους γίνεται!
Πηγή: epiruspost







Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου