Χωματερές… μηδέν στην Ήπειρο! Ένα μηδέν που ισούται με άριστα… | Epirus World

Χωματερές… μηδέν στην Ήπειρο! Ένα μηδέν που ισούται με άριστα…

Μία σημαντική πρωτιά έχει κατακτήσει η Ήπειρος... Κι αυτό επιτεύχθηκε μέσα από συστηματική και σκληρή δουλειά. Η Ήπειρος, είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας, που έχει απαλλαγεί από τις παράνομες χωματερές, τις έχει αποκαταστήσει και έτσι δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο αυτών για τις οποίες η Ελλάδα καλείται να καταβάλει υψηλά πρόστιμα στην Κοινότητα.

Χωματερές... μηδέν λοιπόν, κι αυτό το μηδέν ισούται με άριστα!

Η χώρα μας έχει πληρώσει μέχρι τώρα 40 εκατομμύρια ευρώ και στα τέλη Ιουνίου έρχεται νέο πρόστιμο, ενώ σημαντικά ποσά θα καταβάλει και τα επόμενα χρόνια καθώς ακόμη δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί από τους σκουπιδότοπους.

Η Ήπειρος όμως κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων και μάλιστα μέσα σε χρόνο ρεκόρ... Ήταν η περιφέρεια που μπήκε με μεγάλη καθυστέρηση στην κούρσα των περιβαλλοντικών έργων.. Αρκεί να ανασύρει κάποιος στην μνήμη του ότι μέχρι το 2011 λειτουργούσε η χωματερή στη Δουρούτη, ο μεγαλύτερος εφιάλτης του λεκανοπεδίου!

Χάρη στη συστηματική δουλειά που έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικά την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, που χειρίστηκε το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, όσα δεν είχαν γίνει επί δύο δεκαετίες έγιναν μέσα σε λίγα χρόνια.

Στα χρόνια αυτά όπου η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους κατάφερε να λειτουργήσει τους ΧΥΤΑ, να κλείσει τις παράνομες χωματερές, να χρηματοδοτήσει και να ολοκληρώσει τα έργα αποκατάστασης και να οργανώνει το επόμενο βήμα.

Πέρα από τη μονάδα ΑΣΑ, εξαιρετικής σημασίας είναι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης που δρομολογούνται και ακόμη μεγαλύτερης τα πράσινα σημεία τα οποία μπορούν να συμβάλλουν ώστε να καλλιεργηθεί μια διαφορετική κουλτούρα στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Εν κατακλείδι...

Η Ήπειρος, η οποία ήταν το μαύρο πρόβατο, με καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο για την χωματερή στη Δουρούτη όσο και για άλλες χωματερές, κατάφερε να είναι το καλό παράδειγμα! [epiruspost]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου