Πάρκο Λιθαρίτσια… Κι όμως ο Δήμος θα πετύχει την ανάπλαση σε λιγότερο από πέντε χρόνια!!! | Epirus World

Πάρκο Λιθαρίτσια… Κι όμως ο Δήμος θα πετύχει την ανάπλαση σε λιγότερο από πέντε χρόνια!!!

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιχειρεί η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, μετά την αποκάλυψη από το Epiruspost, για την μη έγκριση της προμελέτης ανάπλασης του Πάρκου Λιθαρίτσια , απόφαση που μάλλον ήθελαν να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση.

Η Δημοτική Αρχή λοιπόν, στην ανακοίνωση- απάντηση, αναφέρει ότι η απόφαση δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της «καθώς η ίδια ήδη γνώριζε πως η υποβληθείσα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες προμελέτη θα απαιτούσε τροποποιήσεις προκείμενου να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου».

Δεσμεύεται δε ότι «το επόμενο διάστημα ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να υποβάλει την τροποποιημένη μελέτη με βάση της παρατηρήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση».

Φυσικά δεν προσδιορίζει τον χρόνο, ούτε πόσο θα είναι το επόμενο διάστημα... Σπεύδει ωστόσο να πει πως δεν θα χρειαστεί ούτε χρόνος, ούτε χρήμα, και να χαρακτηρίσει αβίαστο το συμπέρασμα του Epiruspost, ότι το έργο για μία πενταετία τουλάχιστον δεν πρόκειται να γίνει.

«Ούτε χρόνο, ούτε χρήμα πρόκειται να χάσει ο Δήμος Ιωαννιτών προκείμενου να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανάπλαση του Πάρκου στα Λιθαρίτσια.

Τα αβίαστα συμπεράσματα που έβγαλαν ορισμένοι μετά την, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για απόρριψη της προμελέτης που αφορά στην ανάπλαση το πάρκου κάνοντας μάλιστα λόγο για «ταφόπλακα» στο σχεδιασμό που υπάρχει και προεξοφλώντας αναμονή πενταετίας θα διαψευστούν και μάλιστα πολύ σύντομα.

Είναι μια διαδικασία δύσκολη, αφορά ένα χώρο με ισχυρά ιστορικά στοιχεία και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Οι διαδικασίες για την τροποποίηση της μελέτης με βάση τις παρατηρήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων έχουν ήδη ξεκινήσει και όταν η μελέτη πάρει την τελική της μορφή και την εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποσταλεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων , για να λάβει την τελική έγκριση», αναφέρεται στην απάντηση.

Είναι πράγματι φιλότιμη η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και του αντιδημάρχου Θανάση Μανταλόβα να πείσει ειδικούς και μη, ότι μία αρνητική απόφαση επί της προμελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν αλλάζει τον σχεδιασμό...

Είναι πράγματι φιλότιμη η προσπάθεια να πείσει ότι ο Δήμος είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο, σε διάστημα μικρότερο των πέντε χρόνων!

Κι όταν στην προκειμένη περίπτωση λέμε να υλοποιήσει, εννοούμε να εκπονήσει την μελέτη, να διασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις, να ωριμάσει το έργο, να βρει μέτρο για την ένταξή του, να εξασφαλίσει την ένταξη και την χρηματοδότηση, να το δημοπρατήσει, να το αναθέσει και να προχωρήσει η κατασκευή!

Προφανώς ο κ. Μανταλόβας, ο οποίος διατέλεσε και στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής και χειρίζεται την υπόθεση της ανάπλασης –γιατί άραγε δεν την χειρίζεται ο αντιδήμαρχος έργων που έχει υπό την ευθύνη του και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου- έχει την εμπειρία για να πετύχει αυτό το μοναδικό...

Φυσικά αν ήταν τόσο σίγουρος για τις δυνατότητες υλοποίησης της ανάπλασης, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι απορίας άξιον γιατί στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το έχει κατατάξει στα έργα β’ προτεραιότητας, έργα που έχουν άλλον χρονικό ορίζοντα και φυσικά καμία δεσμευμένη χρηματοδότηση.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι η προμελέτη που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος και απορρίφθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, στηρίζεται στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ενοποίηση του κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων, ο οποίος είχε ξεκινήσει στη θητεία του Τάσου Παπασταύρου και ολοκληρώθηκε στην πρώτη θητεία του Νίκου Γκόντα.

Από το 2005 λοιπόν μέχρι το 2017, ο Δήμος Ιωαννιτών, παρά τις καλές προθέσεις που είχαν όλες οι δημοτικές αρχές, δεν κατάφερε να φτάσει ούτε σε στάδιο οριστικής μελέτης.... Όμως σε λιγότερο από πέντε χρόνια θα καταφέρει να υλοποιήσει το έργο.. Θα ήταν ευχής έργο... [epiruspost]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου