Γιάννενα: Νιάρχου… Ένας επικίνδυνος δρόμος θα μετατραπεί σε μία σύγχρονη κι ασφαλή λεωφόρο | Epirus World

Γιάννενα: Νιάρχου… Ένας επικίνδυνος δρόμος θα μετατραπεί σε μία σύγχρονη κι ασφαλή λεωφόρο

Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους πιο επικίνδυνους οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων κι από τους δρόμους που καθημερινά σηκώνει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

Είναι η λεωφόρος Νιάρχου, που συνδέει την πόλη των Ιωαννίνων με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο. Ένας δρόμος, κατασκευασμένος με προδιαγραφές άλλων δεκαετιών, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις σημερινές ανάγκες και κυρίως να παράσχει ασφάλεια σε όσους τον διέρχονται.



Άλλωστε, με την λειτουργία της Ιόνιας Οδού είναι σίγουρο ότι η κίνηση στον συγκεκριμένο άξονα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με ότι αυτή συνεπάγεται.

Η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του συγκεκριμένου δρόμου ήταν αναγνωρισμένη εδώ και χρόνια. Όμως το έργο ποτέ δεν πήρε σάρκα και οστά..

Κόντρα λοιπόν σε όσα συνέβησαν κατά το παρελθόν αλλά και στη σημερινή στάση του Δήμου ο οποίος ήθελε να προτάξει την κατασκευή του άξονα από την Κατσικά μέχρι το Πανηπειρωτικό Στάδιο, η Περιφέρεια Ηπείρου, ολοκλήρωσε όλες τις μελέτες, εξασφάλισε τις αδειοδοτήσεις, την παραχώρηση ενός τμήματος του Στρατοπέδου Βελισσαρίου και βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, που σημάνει και την κατασκευή ενός σύγχρονου και κυρίως ασφαλούς οδικού άξονα.



Πως θα είναι ο νέος δρόμος



Η λεωφόρος Νιάρχου έχει μήκος 4,5 χιλιομέτρων και συνδέει την Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Άρτας με την είσοδο της Πεδινής.

Η βασική αρτηρία, έχει σχεδιαστεί ως τετράιχνος δρόμος με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με κεντρική διαχωριστική νησίδα.



Στο δυτικό μέρος της βασικής αρτηρίας, προβλέπεται να κατασκευαστεί πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, πλάτους από τρία μέχρι τεσσεράμισι μέτρα ενώ στην άλλη πλευρά θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο από ενάμισι μέχρι δύο μέτρα, σε όλο το μήκος της.

Συνάμα, προβλέπεται παράπλευρο οδικό δίκτυο με όλα τα απαραίτητα έργα για την πλήρη εξυπηρέτηση ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Επίσης, θα κατασκευαστεί ένας πλήρης ανισόπεδος κόμβος σύνδεσης της Νιάρχου με την περιφερειακή των Ιωαννίνων ώστε να λάβει οριστικά τέλος η σημερινή επικίνδυνη διασταύρωση με τα φανάρια, λίγο πριν την είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Ακόμη προβλέπεται πέντε, συνολικά ισόπεδοι, κυκλικοί κόμβοι, στη σύνδεση της Νιάρχου με την Εθνική Οδό, στη διασταύρωση με την οδό Καραϊσκάκη ώστε να εξυπηρετούνται εγκαταστάσεις του Δήμου Ιωαννιτών, στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στην είσοδο του Πανεπιστημίου και στην είσοδο του οικισμού της Πεδινής.

Είναι ολοφάνερο, ότι με την αναβάθμιση της Νιάρχου θα δημιουργηθεί ένας δρόμος με υψηλό επίπεδο ασφάλειας και εξυπηρέτησης, ένας οδικός άξονας που θα παρέχει γρήγορη και ασφαλή κυκλοφοριακή λειτουργία της περιοχής.

Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται στα 25 εκατομμύρια, χρήματα που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ και η κατασκευή του έργου μπορεί να αποτελέσει ανάσα για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. [epiruspost]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου