Φρένο βάζει το Euro Working Group για το 1,2 δισ. | Epirus World

Φρένο βάζει το Euro Working Group για το 1,2 δισ.

Ολοκληρώθηκε χωρίς να λάβει απόφαση το Euro Working Group. Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε λίγo μετά τις 13:00 και εξέτασε το αίτημα επιστροφής του 1,2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ) που έχει μεταφερθεί στον EFSF/ ESM. Το EuroWorking Group παρέπεμψε στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF.
«Το Euroworking Group είχε μία πρώτη συζήτηση σχετικά με το ύψος των ομολόγων που το ΤΧΣ επέστρεψε στο EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπήρξε επιπλέον ποσό που να εισπράχθηκε από το EFSF. Το EWG θα εξετάσει πώς θα προχωρήσει με αυτό το ζήτημα σε μεταγενέστερο χρόνο», σημείωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Για να εγκριθεί το αίτημα του ΤΧΣ χρειαζόταν ομοφωνία, κάτι που όπως φαίνεται δεν επιτεύχθηκε. 

Πρώτα το «ναι» από τους θεσμούς και μετά EWG για τη λίστα μεταρρυθμίσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν αρνητικό και οι προτάσεις που κατατέθηκαν κρίθηκαν ανεπαρκείς καθώς δεν φαίνεται να είναι ακόμα πλήρως ολοκληρωμένες, κοστολογημένες και χρονολογημένες από την ελληνική πλευρά με τους ευρωπαίους να θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες.
Πηγές της ευρωζώνης σημείωναν ότι όταν και αν οι τρεις θεσμοί συμφωνήσουν σε έναν ολοκληρωμένο και φιλόδοξο κατάλογο μεταρρυθμίσεων τότε το EWG θα τον εξετάσει και θα ενημερώσει το Eurogroup, καθώς αν η λίστα δεν πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί στο EuroWorking Group. Ευελπιστούμε ότι επι αυτής της βάσης οι ελληνικές αρχές μπορούν τις επόμενες βδομάδες να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς, σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Πρόκειται για έναν ογκώδη κατάλογο μέτρων που θα πρέπει να είναι λεπτομερής και η διαδικασία προβλέπει ότι στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίζουν να εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς.
Μόνον εφόσον ολοκληρωθούν αυτά τα στάδια μπορεί να αρχίσει η εκταμίευση, αποσαφήνιζαν οι ίδιες πηγές.

Η πορεία των τεχνικών κλιμακίων

Στη συνεδρίαση φέρεται ότι συζητήθηκε και το ζήτημα των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, τα οποία εργάζονται τις τελευταίες ημέρες σε καλύτερο κλίμα συγκεντρώνοντας στοιχεία για τον δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό τομέα. Σύμφωνα με πηγές, οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα είναι «αργές και ασαφείς» και πρέπει να επιταχυνθούν.
Την Tρίτη, ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι η χώρα ξεμένει από ρευστότητα ώς τις 20 Απριλίου, καθώς ο δανεισμός από κρατικούς φορείς δεν μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερο από λίγες εβδομάδες.
Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών  δηλώνουν ότι η συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, ολοκληρώθηκε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ.ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται κανονικά.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου