Ο αλαζών Ολλανδός που του αρέσει να εκτρέφει... γουρούνια | Epirus World

Ο αλαζών Ολλανδός που του αρέσει να εκτρέφει... γουρούνια

Ήταν -και εν πολλοίς παραμένει- σχεδόν άγνωστος.
Μία εβδομάδα πριν, σε άρθρο στο Bloomberg με τίτλο «Είναι εύκολο για τον Ολλανδό να κοντράρει την Ελλάδα» o Justin Fox αναφερόταν
στα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Ντάισελμπλουμ, συμπεριλαμβάνοντας τη νίκη του σε τηλεοπτικό κουίζ (National News Quiz) το 2008, το βραβείο Clear - Language Prize το 2013 για το πλούσιο λεξιλόγιο του στην αγγλική γλώσσα, τη δεξιά στροφήστην οποία ωθεί το κόμμα του σε θέματα μετανάστευσης, εκπαίδευσης και πάταξης της εγκληματικότητας, αλλά και το χόμπι του.
Στο ελεύθερο χρόνο του (!) ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτρέφει γουρουνάκια, είναι ένα είδος χοιροτρόφου μερικής απασχόλησης, έγραφε ο Fox. 


To «στρείδι»

Είναι η κλασική περίπτωση Ολλανδού, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι τα ξέρει όλα, ότι τα ξέρει καλύτερα από τους άλλους και ακριβώς γι αυτό, διατηρεί το δικαίωμα να λέει πράγματα που οι άλλοι δεν λένε, αυτά για τα οποία οι Γερμανοί σιωπούν και οι Αμερικανοί αρνούνται να μιλήσουν.
Ποιός είναι ο πολιτικός, που σε ηλικία 47 ετών, διαδέχθηκε τον βετεράνο της Ε.Ε.Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και ανέλαβε το«τιμόνι» του Eurogroup, μόλις με έναπτυχίο «αγροτικής οικονομίας» και με εμπειρία επτά εβδομάδων στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας; 
Γνωστός στις Κάτω Χώρες με χαρακτηρισμούς όπως «το στρείδι» και «πιστός σαν σκυλί που οδηγεί τυφλό», ο ... ιπτάμενος Ολλανδός με τη νεανική όψη, για τον οποίον ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γράψει «Αυτόν όμως τον Ολλανδό με τα γυαλάκια ποτέ μου δεν μπόρεσα να χωνέψω...» γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1966 στοΑϊντχόφεν.
Παιδί εκπαιδευτικών -ο πατέρας του ήταν καθηγητής αγγλικών και η μητέρα του δασκάλα- ο Γερούν, πλήρες όνομα, Jeroen René Victor Anton, ήταν ένα συνεσταλμένο αγόρι που μεγάλωσε σε μίαοικογένεια η οποία ήταν απολίτικη και ρωμαιοκαθολική.


Από μια διαδήλωση

Πήγε σε καθολικό δημοτικό σχολείο, συνέχισε σε καθολικό γυμνάσιο και στην εφηβεία ένιωσε την ανάγκη να πάρει θέση.
Παρά την απαγόρευση των γονιών του, το 1983 ο Γερούν παίρνει μέρος σε διαδήλωση κατά των πυραυλικών συστημάτων στην Ολλανδία.
Λίγο αργότερα, κερδίζει τον χαρακτηρισμό του «ιππότη της ηθικής», μετά από υπόμνημα που καταθέτει στο ολλανδικό Κοινοβούλιο γιαλιγότερη βία στην τηλεόραση. Αυτό ήταν, είχε πάρει το βάπτισμα του πυρός.
Σε ηλικία 19 χρονών -και ο Σόιμπλε στα 19 εμπλέκεται στην πολιτική-γίνεται μέλος του Εργατικού Κόμματος.
Σπουδάζει αγροτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Βαγκενίγκεν, ενώ αργότερα, κάνει μεταπτυχιακή εργασία στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Κορκ, στην Ιρλανδία. Ποιό ήταν το θέμα της έρευνας; «Μέθοδοι χρηματοδότησης ιρλανδικών γαλακτοκομικών συνεταιρισμών από μία ολλανδική οπτική».


Το πτυχίο - «μαϊμού»

Βεβαίωση σπουδών δεν έλαβε από το Κορκ και αυτό ήταν ένα θέμα που πήρε διαστάσεις όταν ο ιρλανδικός Indepentent δημοσίευσε σε άρθρο του, το 2013, ότι στο βιογραφικό του Ντάισελμπλουμ αναφέρεται πτυχίο που δεν απέκτησε ποτέ.
Ο Ντάισελμπλουμ, αναγκάζεται να αλλάξει τότε το βιογραφικό του και να γράψει- στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης- ότι το 1991 «απλώς παρακολούθησε Business economics research σε επίπεδο μεταπτυχιακού».
Πάντως, στο Κορκ «γνώρισε πολύ καλά τις παμπ της περιοχής», είχε διαβεβαιώσει μεταξύ αστείου και σοβαρού, ξένους δημοσιογράφους στο Δουβλίνο ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών,Μάικλ Νούναν.

Ο «κόκκινος μηχανικός»

Ο Γερούν είναι ο ένας εκ των τριών νέων πολιτικών που νεκρανάστησαν το Εργατικό Κόμμα.
Ενώ οι δημοσκοπήσεις έφερναν πρώτο κόμμα τους Σοσιαλιστές με 18% και το δικό του κόμμα, το Εργατικό στο 8%, τρεις πολιτικοί της νέας γενιάς -γνωστοί και ως «οι κόκκινοι μηχανικοί»- γύρισαν το παιχνίδι.
Ως εκ τούτου, θεωρείται ένας από τους ανανεωτές του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας. Επίσης, είναι ο άνθρωπος ο οποίος ανέλαβε, μεταξύ άλλων, το ευαίσθητο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής. Έδειξε περισσότερο ρεαλισμό και με έναν τρόπο εκσυγχρόνισε τις θέσεις του Εργατικού Κόμματος, φέρνοντας τες πιο κοντά στις ανάγκες της πραγματικής ζωής. 


Στο μυαλό του Ντάισελμπλουμ

Όπως έλεγε στο TheTOC έλληνας δημοσιογράφος με εμπειρία 30 ετών στις Βρυξέλλες «είναι Ολλανδός κι αυτό σημαίνει ότι, λέει τα πράγματα με το όνομα τους.
Είναι η κλασική περίπτωση Ολλανδού, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι τα ξέρει όλα, ότι τα ξέρει καλύτερα από τους άλλους και ακριβώς γι αυτό, διατηρεί το δικαίωμα να λέει πράγματα που οι άλλοι δεν λένε, αυτά για τα οποία οι Γερμανοί σιωπούν και οι Αμερικανοί αρνούνται να μιλήσουν.
Εάν ένας δημοσιογράφος του υποβάλλει μία ερώτηση με τρία θέματα ξεκινάει λέγοντας, ευχαριστώ που μου κάνετε τρεις ερωτήσεις, γιατί μου δίνετε το δικαίωμα να απαντήσω μόνο σε μία, τις άλλες δύο θα τις αγνοήσω. Ενδεικτικό του χαρακτήρα του κι αυτό. Δεν πρόκειται για αγένεια αλλά για ευθύτητα...»


Μέχρι τις 13 Ιουλίου; Δεν είναι βέβαιο... 

Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας στην κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε, ο «Mr Euro» (όπως αποκαλείται ατύπως ο επικεφαλής του Eurogroup), ανέλαβε σε μόλις 7 εβδομάδες από τη στιγμή που πήρε το χαρτοφυλάκιο του ΥΠ.ΟΙΚ. της πατρίδας του και χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε «μεγάλες θέσεις».
Υπέρμαχος της πολιτικής της λιτότητας, πέρασε τα crash test των deals που έκαναν Γερμανία και Γαλλία, με επιτυχία. 
Εκλέχθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2013, με θητεία 2,5 ετών -που σημαίνει ότι, τυπικά θα είναι σε πρώτο πλάνο έως τις 13 Ιουλίου, αν και, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα.
Η Wall Street Journal τον χαρακτήριζε τότε «πρόσωπο σχεδόν άγνωστο» όχι μόνο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και στην Ευρώπη. 
Πάντως, η «εναλλακτική» που ακούει στο όνομα του (σκληρού) υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, ίσως αποδειχθεί πιο «δύσκολη» περίπτωση για την Ελλάδα. 


Γιούνκερ: Θεριακλής καπνιστής και πότης

Ο επί οκτώ χρόνια επικεφαλής του Eurogroup, ο βετεράνος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ήταν κατά γενική ομολογία περισσότερο χαρισματικός.
Η (προσβλητική) δημόσια δήλωση του Ντάισελμπλουμ ότι ο Γιούνκερ «είναι θεριακλής καπνιστής και πότης», ήταν ουσιαστικά, η «πληρωμένη» απάντηση σε σχόλιο του Γιούνκερ, ότι ο Γερούν δεν είχε διευθύνει καλά την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup.
Όπως έγραφαν το 2013 οι Financial Times, η άφιξη του Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες «προσδίδει μια ιδέα καλού γούστου ... υπό την έννοια ότι, σε έναν χώρο γεμάτο ανθρώπους που πίνουν κρασί, ξαφνικά έρχεται κάποιος που πίνει γάλα».  
Βεβαίως, ο ψίθυρος και η «ηλεκτρισμένη» χειραψία του με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα (30 Ιανουαρίου 2015) έκανε μέρος του διεθνούς Τύπου να αναρωτηθεί, για ποιόν λόγο ο έξυπνος και γοητευτικός κ. Ντάισελμπλουμ παίρνει τόσο προσωπικά το όλο θέμα... 


Εκτός πολιτικής -τζαζ, Μόντι Πάιθον, παιδιά

Ο θαυμαστής του τζαζίστα Μάιλς Ντέιβις και των Μόντι Πάιθον, αγαπάει το ποδόσφαιρο, είναι πατέρας δύο παιδιών στην εφηβεία, ενός γιου και μίας κόρης και ζει στη μικρή πόλη του Βαγκενίγκεν με τη σύντροφο του, άνευ γάμου.
Τα τελευταία χρόνια, η αναφορά στο θρήσκευμα -το οποίο ήταν σημείο αναφοράς για την ταυτότητα της πατρικής του οικογένειας- είναι μόνο τυπική κι αυτό είναι κάτι που κάνει σαφές ο ίδιος.
O Γερούν Ντάισελμπλουμ δείχνει μετριοπαθής, παρουσιάζει μία πολιτική κουλτούρα ανοιχτή στη διαφορετικότητα.
Τον Αύγουστο του 2014 έδωσε το παρόν -όπως και άλλα μέλη της Κυβέρνησης- στο Gay Pride του Άμστερνταμ (από όπου και η τελευταία φωτογραφία).
Υποστήριξε θερμά το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης σε ό,τι αφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό και όχι μόνο για τους Ολλανδούς, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην πατρίδα του. 

Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου